Tilbagelænet amning
Du er lænet tilbage, du sidder eller ligger og er helt afslappet. Du kan få hjælp ved at være støttet af puder, måske kan du få en hjælper til at assistere dig, indtil du har prøvet stillingen flere gange. Dit barn har maven ind til dig, og tyngdekraften holder barnets krop tæt til din krop. Det er ikke som sådan en enkelt stilling, men snarere en tilgang, som giver mulighed for at variere mellem forskellige stillinger, hvor både du og barnet føler jer afslappede.
Nyere forskning har vist, at flere af barnets reflekser, der forbindes med amningen, tilsyneladende udløses, når moderen ligger tilbagelænet med barnet ovenpå sig. Der er også vist, at mødre, der har problemer med at få barnet til at sutte, eller som har smerter ved amning i en mere oprejst stilling, oplever, at situationen bedres markant, når de bruger en tilbagelænet stilling. Da barnet ligger ovenpå sin mor, vil det på grund af tyngdekraften ligge helt tæt op ad hendes krop. Når barnet sutter, vil trækket i brystet derfor blive mindre. Samtidig kan du understøtte barnets reflekser ved at støtte under barnets fodsåler, så det har et fast underlag.
Almindelig siddende stilling
Her ligger dit barn i din arm og hen over din mave. Det er godt, at du sætter dig i en stol eller sofa som giver dig god støtte i ryggen. Læg dit barn godt tilrette i din arm og hen over din mave. Hvis dit barn ligger ved venstre bryst, kan du lade dit barns hoved og skuldre hvile på din venstre underarm. Fornem om du har brug for noget støtte under din albue og arm. Hvis du har det, kan en fast sofa-, hoved-, eller ammepude være en hjælp. Du skal sidde, så du slapper godt af i dine skuldre. Det forebygger muskelspændinger og vil fremme nedløbsrefleksen, som får mælken til at løbe. Hvis den stol eller sofa du sidder i er for høj, at det være en fordel at have en skammel eller fast pude under fødderne, så du også der får tilstrækkelig støtte. Så slapper du også af i lår, knæ, underben og fødder.
Siddende krydsstilling
Her ligger dit barn bagud med krop og ben under din arm. Stillingen kaldes også tvillingestilling. Hvis dit barn ligger ved dit venstre bryst, kan du med fordel forsigtigt støtte dets hoved og krop med din højre hånd og underarm. Du kan eventuelt indrette dig med en pude til støtte, så du sidder helt afslappet.
Stående amning
Hvis dit barn er meget uroligt, kan det være en idé at forsøge at stå op og evt. med dit barn i en slynge eller bæresele. Kan du eller dit barn ikke klare at have den tætte fysiske hud-mod-hud kontakt under amningen, eller er dit barn blevet lidt ældre, kan du også forsøge at stå ind over dit barn, når du ammer det. Det kan dog være temmelig hårdt for ryggen.
Liggende amning
Her ligger du på siden med en pude under dit hoved og nakke, og en mellem dine bøjede ben og evt. en i ryggen, hvis du har behov for støtte der. Din underste arm kan med fordel være bøjet og ligge parallelt med dit ansigt. På den måde kan du lettere få dit barn helt ind til din krop og til dit bryst. Dit barn skal ligge på siden og med ansigt og mave tæt ind til dig. Dit barn vil have fat om dit nederste bryst. Men hvis dine bryster er store, kan dit barn godt i stedet have fat på det øverste bryst.
Du bliver sikkert tørstig
Hormonet oxytocin udskilles, når du ammer, og det fremmer din tørst. Derfor kan du med fordel have et glas eller en kande vand inden for rækkevidde. Så ved du, at du ikke skal tørste eller tænke på at skulle ud og hente noget at drikke midt i en amning, hvor du hellere vil sidde og slappe af.
Skift ammestilling
Det er en god ide, hvis du skifter mellem de forskellige stillinger, fordi dit barn ofte vil suge mælk ud af forskellige områder af brystet i de forskellige stillinger. Der hvor dit barn har sin hage, vil det arbejde mest effektivt og får på den måde suget mælken bedst ud af den del af brystet. Men uanset hvilken ammestilling du vælger, vil dit barn altid skulle have fat og sutte på dit bryst på præcis den samme måde.
• Og dit barn sidder/ligger godt
• Har god støtte i din ryg, under albue/arm og evt. fødder
• Slapper af - og har den hjælp, du har behov for
• Har dit barn trukket helt tæt ind til dig - gerne hud mod hud
• Føler dig fri, så du kan bruge arme og hænder
Kilder:
Amning, kort og godt, Komiteen for Sundhedsoplysning, København 2018
Jensen LS, Amning – få en god start, JP/Politikkens Forlagshus A/S 2007
Amning – En håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2021